Меморіальний комплекс

Галина Кухарева

Меморіальний комплекс: Братська могила радянських воїнів, 1943; Пам’ятний знак на честь загиблих воїнів-земляків, 1954 (іст ). У центрі села, біля магазину. Поховано 96 воїнів 232-ї стрілецької дивізії 38-ї армії і 237-ї стрілецької дивізії 40-ї армії, які загинули під час визволення села від нацистських загарбників 9 вересня 1943. Відомі прізвища 91 загиблого.

У 1950 останки загиблих з різних місць перенесені у братську могилу, на якій у 1959 встановлено скульптуру воїна.

У 1954 проведено реконструкцію – споруджено меморіал. На могилі покладено надгробну плиту з меморіальним написом і прізвищами загиблих воїнів. За могилою встановлено залізобетонну скульптуру воїна /4,5 м/ на цегляному постаменті /3,12 м/, зліва від нього – 9 бетонних основ /2,0 х 0,9 м/, на яких закріплені меморіальні дошки з прізвищами 378 воїнів-земляків, які загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни.

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації, ф. 1518, оп. 2, спр. 20, арк. 95, ф. 203, оп. 2843, спр. 504, арк. 11-14, 20-23; Державний архів Сумської обл., Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккупации немецко-фашистскими захватчиками Сумской области и ее освобождение Красной Армией 1941 – 1943». – С. 244; Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 1008; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 467; История городов и сел Украинской ССР. Сумская область. – К., 1980. – С. 401.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 762.