Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Церква 18 ст. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 36].

Келечин Міжгірський район

Церква св. арх. Михайла. 1895. (УПЦ)

У 1751 р. в селі стояла дерев’яна церква св. Архангела Михайла з вежею, шинґлами вкрита, всіми образами красними прикрашена. У 1801 р. згадують дерев’яну церкву на 250 вірників.

У 1871 р. дерев’яна церква згоріла (вціліла лише дерев’яна дзвіниця) і при дорозі, нижче цвинтаря, збудували типову кам’яну церкву. Як розповідають у селі, церкву збудували майстри із Словаччини. Почали будувати в 1892 р., а освячення відбулося в 1895 р. У серпні 1906 р. вірники просили через пресу пожертви на оздоблення церкви. Оригінальною є композиція іконостаса, цікаво вирізьблено бічний вівтар. На цвинтарі збереглася дерев’яна двоярусна дзвіниця, що вціліла після пожежі. Поблизу неї келечинці хотіли збудувати монастир, про що повідомляла газета “Свобода” від 31 липня 1930 р. На початку 1980-х років ще зберігалися традиційні дерев’яні ворітця під двосхилим дахом, що вели у двір церкви.

У Келечині народився Августин Волошин (1874 – 1945) – видатний закарпатський просвітитель і політик, президент незабутньої і трагічної Карпатської України. Арештований агентами КҐБ у Празі, А. Волошин загинув у московській тюрмі.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 435.

Довідка на сайті