Античне поселення

Античне поселення

Пам’ятка археології

ІІІ ст. до н.е. – IV ст. н.е.

Автономна Республіка Крим, м. Керч.

Загальний опис:

На північ від Кам’янки на пагорбі та на території селища розвідані залишки древніх кладок та багато уламків античної кераміки. Товщина культурного шару коливається від 1 до 2,5 м. Знайдені фрагменти еліністичних (в т.ч. коських) амфор, римських реберчатих посудин, місцевого посуду.

Судячи з залишків кераміки, що були зібрані на місті поселення воно існувало з ІІІ тис. до н.е. майже до IV ст. н.е.

Розвідка поселення була проведена в 1952 р. керченським краєзнавцем В.В. Веселовим; зібрана колекція предметів зберігається в Керченському історико-археологічному музеї.

Зважаючи на те, що в Каменці знаходили в кінці минулого століття ранньосередньовічні монети, можна припускати існування цього поселення й в період середніх віків до самої монгольської навали.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Кримської обласної Ради нродних депутатів № 362 від 21 липня 1983 р.

Охоронний № : 2978 (315)

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Рішенням виконкому Кримської Ради народних депутатів від 21 червня 1983 р., № 362, встановлена охоронна зона площею 3 га.

Основна бібліографія, архівні дані:

Веселов В.В. Археологические разведки в восточной части Керченского полуострова // Советская археология.- XXIX-XXX, 1959.- С. 232-233.

Кругликова И.Т. Сельское хозяйство Боспора.- М., 1975.- С. 268.

Якобсон А.Л. Средневековые поселения Восточного Крыма // Материалы и исследования по археологии СССР.- № 85, 1958.- С. 458-501.

Схематичний план розташування античного поселення.

Фото загального плану.