Паспортна інформація

Книшівське городище

Пам’ятка археології

VII-III ст. до н. е.

Полтавська обл., Гадяцький р-н, с. Книшівка, урочище “За Дубником”.

Загальний опис:

Городище знаходиться на правому березі р. Псел на відстані 1,5-2 км на південний захід від села, на рівному плато, навколо обнесене ровом і валом. Лише з південного боку від урвища нема ні валу, ні рову. Висота валу від 2 до 3 м. Форма городища овальна розмірами 220 м (в меридіональному напрямку)×300 м (в широтному). Висота над долиною ріки 20-25 м. Площа городища розорюється під посіви зернових культур. На поверхні городища простежуються культурні рештки у вигляді уламків глиняного посуду ліпної техніки, шматків глиняної обпаленої обмазки з відтисками хворосту, кісток тварин. Черепки належать до зольничих посудин з наскрізними отворами по краю вінчика і рантами по краю придонної частини стінок.

Потужність культурного шару в південній частині городища сягає 0,7 м.

Книшівське городище в VII ст. до н. е. і проіснувало як населений пункт скіфів до ІІ ст. до н. е.

Вперше воно було зафіксовано в 1871-72 рр. Центральним статистичним комітетом за ініціативою Д.Я. Самоквасова. В 1948 р. городище обстежено, описано його місцерозташування Дніпровською лівобережною археологічною експедицією ІІМК АН СРСР під керівництвом І.І. Ляпушкіна.

В 1954 р. археологічна експедиція ІА АН УРСР під керівництвом В. Іллінської провела на городищі невеликі розкопки розвідкового порядку.

Зібрані матеріали підтвердили культурно-хронологічний характер городища, визначений попередньо Дніпровською Лівобережною експедицією.

Колекції з Книшівського городища зберігаються в ІА АН УРСР.

Підйомний матеріал розвідкового характеру зберігається в Полтавському краєзнавчому музеї.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 529 від 10.12.1970 р.

Охоронний № : 131

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: затверджені рішенням виконкому Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 301 від 8.07.1975 р. (див. генплан розташування пам’ятки)

Основна бібліографія, архівні дані:

Макаренко Н. Городища, курганы и длинные (змиевые) валы по течению рек Псел и Ворскла // Труды, АС XIII.- Т.1.- М., 1907 – С. 158.

Макаренко Н.Е. Городища и курганы Полтавской губернии.- Полтава, 1917.

Ильинская В.А. Памятники скифского времени в бассейне р. Псел // СА.- Т. XXVII.- М., 1957 – С. 231-241.