Палац Коженьовських

Палац Коженьовських

Рисунок Наполеона Орди.

Pałać Korzeniowskich. Widok od strony podjazdu. Pałac dwukondygnacjowy z portykiem kolumnowym w wielkim porządku, dwiema ćwierćkolistymi galeriami i oficyną z lewej strony. 1862 – 1876. Dat.: 6 Września. Napis: Kodnia – Generała Korzeniowskiego; Wołyń; Kodnia; napis na podkładzie: G. Wołyńska Kodnia. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą i sepią, 19,7x26,4. III-r.a. 4172 (Teka Wołyń). Bibl.: Ross, Kilka uwag o genezie, s. 228, ii. 9; Jaroszewski, O dwóch grupach polskich rezydencji, ii. 31. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 318]