Церква св. Петра і Павла

Розмір зображення: 573:800 піксел

Шелестово. Церква св. Петра і Павла, 1922 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 240.

Шелестово Мукачівський район

Церква св. Петра і Павла. 1922. (УГКЦ)

Мурована церква в Шелестові належить до кращих зразків мурованої архітектури. Традиційний базилічний силует збагачено бароковими верхівками над бічними притворами, що нагадує лемківські елементи старої церкви. Проект церкви зробив тодішній священик о. Юлій Данкулинець. Він також організував будівництво, яке вів Михайло Білак. Гроші на спорудження храму почали збирати в 1921 р., на кінець року було зібрано 69 295 корон, з яких Юрко Удут, продавши землю, дав 8050 корон, Іван Желізник – 8100, Митер Варга – 25 345, інший Юрко Удут – 13 050.

Збереглися детальні записи про всі витрати і надходження впродовж будівництва. Так, наприклад, 10.03.1921 на оформлення плану церкви, полотно, фарбу та інше було виділено 150 корон. Майстри Січка і Желізник за 5 днів роботи із смерековим деревом отримали 175 корон. У 1922 р. графові Шенборну заплатили 3348 корон за 682 куб. м каменю, а майстрові по металу – 2044 корони за три хрести.

Голова громади Василь Порохнавець твердить, що в главці під надбанним хрестом (висота вежі становить 36 м) зберігається грамота з іменами всіх причетних до будівництва. Усередині стіни розписано сценами з Євангелія. На кожному малюнку, крім назви, вказано ім’я жертвувача. Іконостас вирізав І. Павлишинець, який також реставрував іконостас у старій дерев’яній церкві. Завершений та оздоблений храм посвятив єпископ П. Ґебей 23 вересня 1928 р. Біля церкви стоїть металевий хрест, поставлений у 1914 р. Михайлом Швалагіним та Поланею Катрин і перенесений в часи войовничого атеїзму.