2010 р. На Тернопільщині відзначать 150-річчя етнографа-краєзнавця о. Ксенофонта Сосенка

Дата: 25.10.2010

На Тернопільщині відновлять могилу етнографа-краєзнавця, науковця, лікаря-гомеопата, священика Ксенофонта Сосенка. 24 жовтня голова облдержадміністрації Михайло Цимбалюк відвідав село Конюхи Козівського району Тернопільської області, де впродовж багатьох років здійснював душпастирську працю о. Ксенофонт. Губернатор побував у церкві, де правив отець, і відвідав його могилу.

Як повідомив власкор ZAXID.NET губернатор пообіцяв, що незабаром будуть проведені впорядкувальні роботи на могилі священика, можливо, відреставрують надмогильну плиту за зиму і відкриють документальну виставку архівних матеріалів про діяльність священика-науковця.

“Вперше про отця Сосенка мені розповів Блаженніший Любомир Гузар, під час однієї з зустрічей у Львові. Це був великий чоловік! Учений-етнолог, збирач і дослідник народних пісень, вишивок, інших звичаїв, перекладач та літератор, ревний священик, про якого досі пам’ятають жителі Конюх”, – зазначив Михайло Цимбалюк.

До речі, у 2011 році виповниться 70 років з часу смерті о.Сосенка. І хоча на надмогильній плиті і стоїть дата народження 7 лютого 1860 року, сам отець про себе писав, що він народився 1861 року, отже, за такими даними, в лютому виповнюється і 150 років з часу народження відомого ученого, етнолога, збирача і дослідника народних пісень, вишивок, інших звичаїв, отця і народного лікаря Ксенофонта Сосенка.