Поселення

Олексій Журко

Поселення багатошарове (археол.). На західній околиці села на правому березі безіменного струмка (права приток р. Сумка, права притока р. Псел). Займає чорноземну терасу, що похило спускається в бік струмка. Тераса витягнута з заходу на схід.

Відкрите у 1986 О.Журком. Обстежене Є.Осадчим та О.Коротею у 2007.

Розміри поселення – 100 – 120 х 70 – 80 м. З поселення походять матеріали скіфського та черняхівського часу. На момент обстеження частина поселення розорюється під городи, частина задернована.

[Журко А. И. Отчёт об археологических раскопках поселений черняховской культуры в с. Косовщина и разведках в Краснопольском, Сумском районах Сумской области в 1986 г. / А. И. Журко // Архів НА ІА НАНУ. – С. 18; Приймак В. В. Звіт про археологічні розвідки для «Зводу пам’яток історії та культури України» на території Сумської обл. у 2007 р. // В. В. Приймак, Є. М. Осадчий, О. В. Коротя // Архів ІА НАНУ. – ф. е. 2007/229.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 1171.