2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Фото 1910-х pp. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 25.

Конотопи. Церква св. Йосафата

Дерев’яна церква, збудована в 1730 році. У 1781 році дістала привілей від власника села Юзефа Міра. Ґрунтовно поновлена 1865 року. Це була будівля латинізованого типу, безверха, тридільна. Складалася з трьох прямокутних зрубів – нави, вужчого вівтаря і ще вужчого бабинця. При вівтарі від півночі містилися велика прямокутна двоярусна захристія. Двосхилий причілковий дах нави вінчала восьмибічна сигнатурка з маківкою, зсунена до вівтаря. Вівтар покривав двосхилий дах з трохи нижчим, ніж у даху нави, гребенем. Такий дах покривав і низький бабинець. Оперізувало будівлю піддашшя, оперте на профільовані випусти вінців зрубів і приставлені кронштейни. Стіни, вертикально шальовані дошками й лнін-твами, вінчав потужний профільований гзимс. Церкву розвалили, з наказу місцевої влади, в 1964 році.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 62.