Сосниця смт

Історичні адміністративні поділи

2 городища згадані. Перша згадка: 1234 р.; потім 1523 р. Фортеця збудована у 1 пол.17 ст. [Історія міст і сіл УРСР: Чернігівська область. – К.: ГРУРЕ, 1972 р.].

Замок згадано в 1668 р. [Літопис Самовидця. – К.: 1971 р., с. 104].

Сотенне містечко Чернігівського полка.

Містечко згадане у податкових реєстрах 1750 – 1756 рр. [ лівобережної України 50-х рр. 18 ст. – К.: 1990 р., с. 125].

Муровану Воскресенську церкву (1756 р.) розібрали у 1930-х роках.

Церква св.Митрофана (дерев’яна) збудована в 1841 р., зруйнована за більшовиків.

Церква св.Михаїла (дерев’яна) зруйнована за більшовиків.

Виноградський Ю.С. В’юниське торфовище (м.Сосниця Чернігівської обл.). – Наукові записки Інституту історії матеріальної культури, 1937 р., т. 2, с. 129 – 132. [Стоянка неолітична]

Виноградский Ю.С. Раннеславянские памятники в окрестностях г.Сосница. – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1952 г., т. 1, с. 50 – 52.