Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви 1919 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 188].

с. Коропуж.

Городоцький.

Церква св. Параскеви. 1919.

Парафіяльна церква згадується в документах 1578 р. Попередня дерев’яна тризрубна триверха будівля збудована мешканцями села у 1765 р. У 1919 р. на її місці споруджено новий мурований хрещатий в плані храм, увінчаний на середхресті шоломовою банею на високому світловому восьмигранному барабані. Низький двоярусний іконостас, побудований у формі тризуба. Його ікони, ймовірно, належать пендзлю Антона Манастирсько-го. Ікона з підписом цього маляра, датованим 1921 p., знаходиться у боковому вівтарі св. Спаса. Поруч з церквою збереглася двоярусна дерев’яна дзвіниця з XVIII ст.

Гвозда І. Дерев’яна архітектура українських Карпат. – Нью-Йорк, 1978.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 490 – 491.