2009 р. У Косові на Івано-Франківщині згоріла столітня церква

Дата: 20.06.2009

19 червня опівдні у м. Косові на Івано-Франківщині у мікрорайоні Москалівка згоріла дерев’яна церква Василія Великого (УГКЦ), збудована у 1895 році. Про це 19 червня власкору ЗІКу повідомили у Косівській міській раді.

Причини пожежі у храмі уточнюються.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»

* * * * *

Церква Св. Василія Великого на Москалівці у Косові. Побудована 1895 року, пережила Австрію, Польщу, СРСР. Автор фото – Стас (“Косівський форум”)

Горить церква Св. Василія Великого на Москалівці у Косові. 19 червня 2009 року опівдні. Автор фото – Міла (“Косівський форум”)

Церква Св. Василія Великого після пожежі. Автор фото – ploskonos (“Косівський форум”)

“Кажуть, що закінчували роботи по ремонту покрівлі,ну і десь вийшов прокол по техніці безпеки. Є версія,що після монтажу пластикових вікон протирали розчинником залишки монтажної піни на склі, а воно в жару спалахнуло. Але це все слухи з категорії ОБС (одна баба сказала). Як би там не було, архітектурної пам”ятки не стало…” (повідомлення від ploskonos, “Косівський форум” )

“IVP: – Я там був від обіда до тепер, коли дотушили, пішли прибирати навколо, а потім пригнали люди десь 6 зіл”ів, і 2 131 зіли з лібьодками, почали валити стіни. розбирати і грузити на машини, люди шо могли – принесли, багато пачок рукавиць, багато блоків “пістинської” і “коли” (була спека), лопати, ломіки, бензопили і т. д. =\ Багато народу плакало, молилися там збоку коли ми то валили всьо, ше думаю завтра тоже буде роботи. Людей дуже багато було, дуужжеее…

Боженочка: – ого, IVP, ти молодець. І що далі будуть робити на тому місці? Збудують нову церкву?

Стас: – звичайно, святе місце порожнє не буває…”