Примітки

1. Облікова картка об’єкта культурної спадщини „Історичний ландшафт центру Буго-Ґардівської паланки Війська Запорозького”. Включений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення (наказ Міністерства культури і туризму України від 11 квітня 2006 р. № 173/0/16-06).

2. До складу її входили архітект В. Ленченко, археології М. Товкайло й Р. Осадчий, біолог М. Біляшівський.

3. Геродот. Історії в дев’яти книгах / Пер., передмова та прим. А.О. Білецького. – К., 1993. – С 180-228.

4. Там само. – С 192.

5. Рыбаков Б. А. Геродотова Скифия: Историко-географиче-ский анализ. – Москва, 1979. – С 33.

6. Там само.

7. Скальковський А.О. Історія Нової Січі, останнього Коша Запорозького. – Дніпропетровськ, 1994.

8. Эварницкий Д.И. Запорожье в остатках старины и преданиях народа. – Санкт-Петербург, 1888. – Ч. 1; Він же. Вольности запорожских Козаков: Историко-топографический очерк. – Санкт-Петербург, 1890; Яворницький Д.І. Історія запорізьких козаків. – К., 1991. – T. l.

9. Див.: Козубовський Ф.А. Археологічні дослідження на території Богесу 1930 – 1932 pp. – К., 1933; Товкайло М. Про місце розташування Ґардового острова. Гарду та інших козацьких пам’яток: (Історична довідка) // Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні.- К.,1998. – Вип. 7. – С. 171-175; Він же. Козацький Ґард на Бузі // Там само.- К., 2002.- Вип. 11. – С 251-263; Він же. Старожитності Запорозького Гарду та його околиць // Археологія. – 2003. – № 3. – С 88-101;

10. План Запорожскому Гарду 1745 г. // Відділ рукописів Бібліотеки Російської академії наук. – Карти і плани. – Од. зб. 424.

11. Регіональний ландшафтний парк „Гранітно-степове Побужжя”: [Буклет]. – Миколаїв, 2005.