1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 800:580 піксел

Покровська церква в Кострині. 1761 р. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 378.

З Ужгорода тепер наш шлях лежить знов у гори. Гірський краєвид тут, може, чи не найсуворіший у Карпатах. Першим пунктом далеко в горах є село Кострино, де нас цікавить Покровська церква (1761 р.) – перехідний тип між лемківськими і бойківськими храмами. Бойківські церкви відрізняються від усіх інших тим, що їх три бані завжди мають 3 – 5 заломів. Як правило, в західній бані над бабинцем влаштовується дзвіниця, як і в лемківських храмах; але бойківські церкви відзначаються суворою рівновагою бань. У них західний верх завжди однакової висоти з вівтарним.

У костринській церкві башта-дзвіниця не набагато вища за середню баню, тому її силует не такий динамічний, але мальовничий, бо бані мають по два заломи. Масив її, завдяки квадратній формі бань, гострий і виразний, в ній ще живе суворий дух храмів, що були оборонними спорудами. Поставлена на крутосхилі, вона добре вписується в ландшафт.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 389.