Меморіальний комплекс

Галина Хаба

Меморіальний комплекс: Братська могила радянських воїнів, 1943; Пам’ятний знак на честь загиблих воїнів-земляків, 1979 (іст). Центр села, біля сільради.

Поховано 336 воїнів 143-ї стрілецької дивізії. Загинули 6 вересня 1943 під час визволення села від німецько-нацистських загарбників. Відомі прізвища 50 загиблих.

У 1953 останки загиблих перенесені до братської могили, на якій у тому ж році встановлено бетонну скульптура воїна.

У 1979 проведено реконструкцію: на могилі споруджено стелу у вигляді паралелепіпеду /2,5 х 4,0 м/, на гранях якого – барельєфне зображення епізодів бою. За могилою півколом встановлено залізобетонну стелу /22 х 2,4 м/ з написом та зображенням ордена Перемоги.

На стелі закріплено 20 чавунних дощок з прізвищами 496 воїнів-земляків, які загинули на фронтах Другої світової війни та прізвищами 20 воїнів-визволителів. Автори меморіалу – ск. О.Супрун, А.Білостоцький, арх. Ф.Клейн.

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації, ф. 417, оп. 10597, спр. 75, арк. 38. Книга поховань. 143 СД; ф. 1369, оп. 2, спр. 16, арк. 36; Державний архів Сумської обл., Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккупации немецко-фашистскими захватчиками Сумской области и ёё освобождение Красной Армией 1941 – 1943». – С. 85; Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 623; История городов и сел Украинской ССР. Сумская область. – К., 1980. – С. 291 – 292; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 462.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 510.