Романські релікти в кляшторі в Могилі

Кляшторний комплекс цистерціанців в Могилі є одним з найкраще збережених пам’яток романської архітектури в Польщі. Заснований в колишньому селі Могила на так званому. «полі св. Вацлава», наразі кляштор знаходиться в районі Нової Гути.

Двопреслове презбітеріум та ближні каплиці є найстарішими елементами комплексу та були збудовані в 1226-1241 рр. У XIV ст. перебудовано лише східну стіну презбітеріум. Будова трансепту та східної нави закінчені на момент освячення костелу (1266 р.). З цього часу походить романський південний портал, який веде з галереї кляштора до південної нави. Наву головну та північну закінчено будувати перед 1300 р. Корпус нави має в’язану систему і аркади з загостреними луками. Капітелі колон мають форму келихово-блокову, деяк і оздоблені та мають бази з зубками. Всередині в ближніх каплицях збереглися кілька колон з капітелями. Всередині костелу увагу привертають багато романських вікон, зокрема у ближніх каплицях та трансепті, а також в першому пряслі головної нави. Зовнішні стіни костелу з цоколем, з наріжниками і цегляним аркадовим фрізом теж варті уваги. На північному верху плеча трансепту помітне біфоріальне вікно.

У найстарішому східному крилі костелу з часів романського стилю збереглися сакристія, зовнішні мури капітуляжа – найкраще помітні з заходу разом з двома біфоріями (одним оригінальним) і замурованим oculusem (поточний вигляд інтер’єру по бароковій перебудові в 1670 р.), а останнім романським є оригінальна з XIII ст. абатська зала, яка добудована з усіх боків абатським палацом XVI ст. Таким чином вона стала темним приміщенням, яке довго служило льохом. Наразі по реновації виконує функцію академічної каплиці, а її північна стіна демонструє виразні романські риси, з помітним романським порталом. Західна стіна цієї абатської зали – це стіна kalifaktorium з щілиноподібним романським вікном. У південному крилі кляштору зберіглося романське kalifaktorium, яке називають комінком. Західна стіна цього приміщення є східною стіною рефлектаржа (трапезної) з останньої чверті XIII ст. (наразі інтер’єр змінений готичною перебудовою в 1450 р.) i містить замурований oculus. Західне крило кляштору зведено в останній чверті XIII ст. На головному фасаді видно численні вузькі, розгліферені віконця, всередині зберіглося натомість романське приміщення колишньої fraterni, що наразі служить за катехетичну залу і називається катакомбами.