Богородиця Одигітрія. Ікона кін. 15 ст.

Розмір зображення: 665:800 піксел

Високою живописною майстерністю, де відчувається вплив елліністичних традицій, відзначається ікона «Богородиця-одигітрія» з Красова. Хвилюючий образ молодої матері з світлим гарним обличчям сповнений виразу внутрішньої гідності, великої моральної сили і прихованої туги. Людяне, гуманне тут перемогло суворий ієратизм, надало нового звучання традиційному зображенню. Узагальнене пластичне моделювання обличчя і шиї створює враження майже скульптурної об’ємності. Поєднання теплих тонів багряно-коричневого з холодною зеленкуватою синявою одягу Марії, золотисто-вохристих кольорів постатей ангелів із сяючою білизною одягу Христа на мерехтливому золотому тлі створює звучну й приємну колористичну гаму. Ця ікона – один з найкращих творів львівських майстрів (с. 243 – 244).

Богородиця-одигітрія. Ікона з Красова. Кінець XV ст. Львівський музей українського мистецтва.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 241.