Монастир св. Миколи

Монастир св. Миколи

Фото Зенона Боровця і Богдана Тхора, 20 серпня 2006 р.

Монастир-фортеця 1619 – 1658 рр. [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Василіянський монастир 17 – 18 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Відомості про архітектурні форми та деталі дерев’яних церков початку XVII століття доповнює також відома гравюра «Крехівський монастир» Діонісія Синкевича 1699 року. На ній майстерно зображено п’ять церков, три дзвіниці та інші дерев’яні споруди, оточені мурованими оборонними стінами та вежами монастиря. Дві церкви тризрубні, одноверхі, одна з них має квадратну форму намету в два яруси з ліхтарем зверху. Західний та східний зруби мають двосхилі дахи з маленькими верхами на кінцях гребенів. Зруби зроблено четвериками, а на них поставлено восьмерики з восьмикутними банями, що мають в основі невеликий перехват. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 85 – 86]

В 1737 р. кіот для монастиря малював майстер Андрій, за що отримав 44 злотих [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 113].

В 2 пол.18 ст. маляр Завадський малював у монастирі портрети кардиналів і пап [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 130].

В 1660 р. маляри Матвій, Стефан і Федір робили щось для Преображенської церкви монастиря [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 147, 164, 170].

В 1778 р. маляр Петро Стромецький виконав вівтарні образи св.Аполонії, Варвари та Василя Великого для монастиря [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 165].

Місце на карті Google:

Більше фотографій: