Будинок з історією (Комсомольська, 16)

Маргарита Міленкова

Будинок, кін. 19 ст., у якому в лютому 1919 була заснована Кролевецька міська комсомольська організація (іст.). Вул. Комсомольська, 16.

На червоній лінії забудови вулиці, одноповерховий, цегляний, дах залізний, фундамент кам’яний, вікна прямокутної форми. Споруджений наприкінці 19 ст. Колишній зал дворянського зібрання. Загальна площа будинку 806 м кв.

У січні 1919 у Кролевці створили повітову партійну організацію на чолі з В.Степаненком. А у лютому комсомольці об’єдналися в комсомольську організацію, секретарем якої став Л.Болотін. 19 лютого 1919 у будинку відбулися міські збори молоді. З’явилося на них близько 150 юнаків і дівчат, були присутні члени повітового комітету КП(б)У. За дорученням повітпарткому з доповіддю про необхідність організації спілки молоді виступив Л.Болотін. Молодь схвалила програму, статут і виявили бажання вступити до лав спілки молоді. Переважною більшістю голосів збори ухвалили прийняти назву «Комуністична Спілка молоді». Нині у цьому будинку міститься районний Будинок дітей та юнацтва.

У 1967 на фасаді будинку встановлено чавунну меморіальну дошку.

[Державний архів Сумської обл., ф. 461, оп. 1, спр. 2, арк. 1; История городов и сел Украинской ССР. Сумская область. – К., 1980. – С. 336; Бойова юність: Спогади про перші кроки комсомолу України. – К., 1958. – С. 11; Сереженко М. Вони були першими / М. Сереженко // Маяк комунізму. – 1988. – 22 жовтня, 25 жовтня. – С. 2.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 615.