Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:516 піксел

Церква Різдва богородиці 1692 р. (дерев.), відновлена 1855 р.; і дзвіниця (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 129; Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 333].

Церква розташована в центрі села біля головної вулиці. Вівтарем вона орієнтована на схід. Головний вхід на обійстя – з півночі. Дзвіниця розташована на північний схід від церкви (в позиції А1). Спостереження М.І.Жарких, 2.07.1989 р.

с. Криниця.

Миколаївський.

Церква Різдва Пр. Богородиці. 1692.

Найдавніші згадки про церкву зустрічаються в документах 1511 р. Існуюча дерев’яна церква збудована у 1692 р. Це тризрубна одноверха будівля. Набагато вищий зруб її нави завершений пірамідальним наметом з двома заломами. Церква ремонтувалася у 1779, 1835 та відновлювалася у 1855 р. В міжвоєнний період ґонтове покриття дахів замінили цинкованою бляхою. Іконостас походить з кінця XVII ст. На захід від церкви розташована стовпова двоярусна дзвіниця, ймовірно, сучасна церкві.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, c. 37, 48, 57, 76.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 337.