1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

Розмір зображення: 757:800 піксел

м. Куликів. Церква св. Дмитра, 1901 р. (фото В.Ольхом’яка, 1993) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 92.

м. Куликів. (УГКЦ)

Церква св. Дмитра.

Розташована на Жовківському (колись Белзькому) передмісті. Новооснована парафіяльна церква отримала у 1721 р. привілей від королевича Костянтина Собєського. Перша церква була збудована коштами передміської громади у 1709 р. Це була дерев’яна тридільна будівля, зведена з соснового дерева на дубових підвалинах. Над навою на світловому восьмерику здіймалася баня із золоченим кованим хрестом. Стіни церкви вкривав стінопис. У 1880 р. була збудована нова дерев’яна трибанна церква за проектом архітекта Сильвестра Гавришкевича, яка ймовірно згоріла в кінці XIX ст. У 1901 р. зведена мурована споруда. По другій світовій війні стояла зачиненою до 1989 р.

Хрещата одноверха церква, дуже нагадує споруди архітекта Василя Нагірного. Складається з квадратової нави, витягненого прямокутного бабинця, укорочених прямокутних бокових рамен та гранчастого в плані вівтаря з двома прямокутними ризницями по боках. Наву вінчає шоломова баня на великому світловому восьмибічному барабані середхрестя, завершена ажуровим ліхтарем з маківкою. Гребені двосхилих дахів бокових рамен, бабинця та п’ятисхилого даху вівтаря прикрашені кам’яними хрестами. Кути тинькованих стін церкви і барабану підкреслені лопатками, завершені аркатур ним пояском.

Поряд збудована стінна мурована дзвіниця, завершена трьома мурованими сліпими ліхтарями, вкритими мініатюрними банями.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 92.