1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

Розмір зображення: 800:571 піксел

с. Купичволя. Церква Пресвятої Євхаристії, 1996 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 99.

с. Купичводя. (УГКЦ)

Церква Воздвижения Чесного Хреста / Пресвятої Євхаристії

У 1992-1994 pp. проект нової мурованої церкви св. Володимира розробив львівський архітект Микола Рибенчук. Будова його розпочата у 1992 р. і ще не закінчена. У 1995 р. за його ж проектом розпочато спорудження мурованої дзвіниці.

Нова церква зводиться на підвищеній ділянці на південний захід від костелу. На початок 1998 р. будівельні роботи майже завершені. Церква хрещата в плані, з гранчастим вівтарем, прямокутними боковими раменами з трикутними ризалітами на торцях та прямокутним бабинцем з невеликим прямокутним присінком з заходу. Кути хреста заповнюють прямокутні приміщення зі зрізаними гранями, з яких приміщення при вівтарі служать за ризниці. Наву на великому світловому восьмибічному барабані вінчає шоломова баня з ажуровим ліхтарем і маківкою. Ще дві менші бані на вужчих світлових барабанах встановлені над боковими раменами. Вівтар вкритий п’ятисхилим, а бабинець і присінок – двосхилими дахами. Приміщення між раменами хреста вкриті трисхилими дахами.

На південний захід від церкви розташована мурована триярусна дзвіниця. Перший ярус її хрещатий в плані з трикутними фронтонами на причілках, що оточують другий восьмибічний ярус. Такий же ж восьмибічний третій ярус вкритий шоломовою банею.