2011 р. Немилосердний вогонь

Уляна Депутович

Пожежа дощенту зруйнувала четвертий за цей рік дерев’яний храм.

Полум’я дотла зруйнувало церкву Святого Миколая в селі Кутище, що на Бродівщині. Пожежникам не вдалось урятувати ані храму, ані церковного майна. За інформацією РІСУ, втрачено рукописні богослужбові книги, старовинні ікони та підсвічники. Однак найбільшу цінність становив знищений пожежею древній іконостас.

Вогонь помітив близько 16.00 працівник місцевої агрофірми Володимир Довбуш, який одразу ж викликав працівників МНС. Як повідомляє РІСУ, на підмогу колегам із Підкаменя приїхали пожежні бригади з Бродів, Радивилова, Олеська та Лопатина, однак урятувати храм не вдалося.

Наразі вогнеборці ще не встановили причини пожежі. За словами Віталія Туровцева, помічника начальника ГУ МНС у Львівській області, озвучити реальну причину займання можна буде тільки після завершення слідства.

Церква Святого Миколая була датована XVII століттям. За словами Василя Слободяна, провідного наукового спеціаліста інституту “Укрзахідпроектреставрація”, це доволі цікава сакральна пам’ятка архітектури.

– Церква Святого Миколая була недостатньо обстежена. Саме тому важко сказати точну дату її побудови. Згідно з легендою, церкву збудували 1621 року для села Троянівка, яке згодом було знищене татарами. Пізніше утворилось село Кутище, куди перенесли цю церкву, – каже Василь Слободян. – Церкву освятили в 1789 р., тоді вона належала до Луцької єпархії. Це був дуже гарний, цікавий дерев’яний храм. Він заслуговував детальнішого дослідження.

Пожежа завдала парафіянам Кутища чималих втрат. Окрім того, що зруйновано будівлю храму, втрачено іконостас XVIIІ ст., перенесений до церкви зі села Паликорови, а також кілька цінних ікон. Серед них образ Пресвятої Богородиці, датований 1721 р.

Храм Св. Миколая у селі Кутище – вже четверта церква на Львівщині, в якій цього року сталася пожежа. Основними причинами займання є недостатнє обладнання храмів системами протипожежної безпеки та несправне електрообладнання.

– Найбільше нас турбує стан електрообладнання в храмах. У 351 церкві Львівщини електрообладнання не відповідає вимогам протипожежної безпеки. 827 церков не обладнані установками протипожежної автоматики, а у 145-ти ці установки є, але в несправному стані, – розповів Віталій Туровцев.

Протягом 2007 – 2012 рр. діє регіональна програма розбудови сфери охорони культурної спадщини Львівщини. На реалізацію цієї програми 2009 року виділили 1 млн грн. За словами Віталія Туровцева, ці кошти МНС витратило на закупівлю вогнегасників для 800 церков та обробку дерев’яних конструкцій 85 храмів від дії вогню. В чотирьох храмах Львівщини вдалося встановити автоматичну протипожежну сигналізацію.

– Протипожежні заходи дали результат, – каже Віталій Туровцев. – Так, у 2010-му в храм Святого Дмитрія в с. Матків (Турківський район) влучила блискавка, яка спричинила моментальне займання. Завдяки тому, що в храмі була встановлена автоматична протипожежна система, вдалось ліквідувати пожежу на ранній стадії.

Попри те, що МНС вдалось установити в чотирьох храмах Львівщини автоматичні протипожежні системи, більшість церков області не обладнана елементами протипожежної безпеки. Залишається лише сподіватися, що природа буде прихильна до церков, а парафіяни дбайливо ставитимуться до сакральних пам’яток архітектури та вбережуть їх від вогню.

Орест Шейка, голова постійної депутатської комісіїз питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської облради:

– Ми обговорюємо безліч різних проблем, важливих чи неважливих, але зараз ідеться про нашу культуру, яка просто зникає. Її вже не відновиш сьогодні, завтра чи коли-небудь. Цього року згоріли чотири дерев’яні церкви на Львівщини. Церква в с. Кутище, яка була чудовою пам’яткою XVII ст., згоріла повністю. Програма встановлення протипожежних систем у дерев’яних церквах існує, однак для її впровадження немає коштів.

Найбільш ефективною є автоматична система пожежогасіння, яка є надзвичайно дорогою. Вона встановлена далеко не у всіх цінних пам’ятках світу. Я б хотів, щоб церкви Львівщини, які пропонують внести до спадщини ЮНЕСКО (церква Св. Юра у Дрогобичі, храми в Жовкві та Потеличі), цьогоріч обладнали протипожежними системами. На жаль, Україна – бідна країна [в якій масово купують найдорожчі автомобілі і будують багатомільярдні офісні хмарочоси, які потім стоять порожніми. – М.Жарких]. І найкраща система протипожежної безпеки – берегти церкву! Така система є найдешевшою.

До теми

На території Львівщини є 1953 релігійні споруди, з яких 782 є пам’ятками архітектури. 490 церков, що належать до пам’яток архітектури, є дерев’яними. Найбільше пам’яток архітектури розташовано у Сколівському, Яворівському, Старосамбірському та Жидачівському районах. Упродовж останніх п’яти років у регіоні виникло 19 пожеж у храмах. У 13 випадках вогонь повністю знищив будівлю.