Пам’ятник Суку С.А.

Галина Хижняк

Пам’ятник Суку С.А., 1975 (мист.). Біля Будинку культури, рівчак «Костенківщина». Вис. скульптури – 1,4 м, постаменту – 2,45 м.

Сук Сергій Ананійович (1915 – 42) – секретар Груньського райкому комсомола з 1938 по 1941. В роки Другої світової війни, в період тимчасової окупації Охтирського р-ну нацистськими загарбниками, перебував у складі партизанського загону № 3 під командуванням П.Куземи. У 1942 партизанський загін був розгромлений каральними загонами окупантів і жандармерії. Загинув і С.Сук.

Фасад пам’ятника орієнтований на центральний вхід, на територію Будинку культури. Гранітний бюст встановлений на прямокутному цегляному постаменті. З необробленої поверхні каменю горельєфом виділена голова юнака з ледь наміченим погруддям і невеликім відкладним комірцем. Робота відзначена строгістю і простотою композиційного вирішення, що надає скульптурі особливої виразності. На постаменті – меморіальна дошка з написом.

[Державний архів Сумської обл., ф. П-4, оп. 3 П, спр. 278, арк. 1-12; Памятники истории и культуры Украинской ССР. каталог-справочник. – К., 1987. – С. 457.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 886.