Церква Покрови

Церква Покрови

Квасово. Церква Покрови Богородиці, 1894 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 144.

Квасово Берегівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1894. (УГКЦ)

Парохія існувала здавна. На території села збереглися залишки замку XIII ст. Згідно з візитацією 1748 p., внаслідок воєн і розрухи люди залишили село, дерев’яна церква стояла покинутою, залишилось 6 римо-католиків, 1 русин і 2 реформати, але вже в 1750 р. тут заснували парохію.

У 1775 р. йдеться про дерев’яну церкву, збудовану парохіянами 1770 р. У 1797 р. згадують запущену дерев’яну церкву. У 1881 р. востаннє згадана дерев’яна церква.

На початок XX ст. у Квасові було 467 греко-католиків, у Добросіллі – 102, в Оросієві – 75. Теперішня гарна мурована базиліка з вежею заввишки 40 м збудована місцевими майстрами в 1894 – 1895 рр. за активного сприяння єпископа Юлія Фірцака, благочинного Андрія Дудича, пароха Густава Васовчика та кураторів Івана Чегіля, Михайла Калинина, Івана Кузьми, про що повідомляє табличка з угорським написом над входом. Гроші та матеріали почали збирати ще в 1858 році за священика Івана Геревича. На квітень 1858 р. прихожани на чолі з церковним старостою Василем Чегілем зібрали 200 гульденів сріблом та 60 кубічних сажнів каміння. Отже, спорудження тривало досить довго.

Ще дві таблички розповідають про місцевого пароха Нестора Ромжу, який служив у селі з 1941 до 1949 p., після чого був ув’язнений і до 1956 р. перебував у сталінських концтаборах та про священика -мученика Петра Ороса, який починав служити в Квасах.

Церкву повернули греко-католикам у 1992 р.