Костел

Костел

Розмір зображення: 800:535 піксел

Костел засновано останнім дідичем села – Моравським Тимоном (Філіпом) з герба Налес. Костел знаходиться в західній частині села, на перехресті з бічною дорогою. Посвята першого каменя відбулася у 1885 р., закінчено будівництво 1905 року, коли пан Моравський помер. Похований біля костелу. Правонаступницею усіх його статків стала дружина Марія Моравська, та вона жила у Тернополі й померла перед Другою світовою війною. З середини 30-х рр. ХХ ст. усім майном володів Л. Романовський.

Костел закрили в 1944-1945 рр. На землі біля костелу, що належала Моравським, а пізніше Романовському, побудовано колгосп, а костел використовували, як склад. Ікони і статуї з костелу було перенесено до дерев’яної православної церкви і завдяки тому їх було врятовано. В костелі-складі зберігали мінеральні добрива, які повністю зруйнували святиню. Приблизно у 1992 р. впав купол.

Андрій Савчук (22.10.2019 р.)