Петро Вовченко

297.7.9. Садиба – с. Новоохтирка, Новоайдарський р-н, Луганська обл., кін. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Складається з хати, комори, сажа та реконструйованих за обмірами оригіналів будівель – клуні поч. 20 ст. (с. Заїківка Білокуракинський р-н), повітки поч. 20 ст. (с. Муратове Новоайдарський р-н), погреба поч. 20 ст. (с. Луб’янка Білокуракинський р-н). Огороджена тином. Біля хвіртки – ворота з жердин. На території садиби – плодові дерева. Садиба характерна для східної Слобожанщини – Луганщини.

297.7.9.1. Хата – с. Новоохтирка, Новоайдарський р-н, Луганська обл., 19 ст. (архіт.).

Чотиридільна (сіни+хата+ хатина+чулан) з кутовою чільно-причілковою галерейкою на сімох стовпчиках, на які з чола та причілка спираються врубані один в один бруси (лиштви) з геометричним різьбленим орнаментом. Підвалини на високих стоянах, між якими всуціль закопано стовпчики з тоншого дерева, і все це обмазано глиною. Стіни з рублених дубових плах, всередині обмазані глиною і побілені. Стіни сіней та чулана – з обох боків «чисте» дерево. Бічні стіни хати побілені лише під стріхою, решта – обмазані червонуватою глиною.

Дах чотирисхилий, критий соломою «внатрус». З причілка – три вікна.

Характерною особливістю інтер’єра є те, що піч топили з боку хатини. Димохід – «верх» встановлено на горищі.

Над дахом проглядається його дощана зовнішня частина. Поруч з піччю – лежанка, попід стінами – лави-дивани з різьбленими спинками. Тут же експонується ткацький верстат.