Станіслав Смолінський

297.2.1.3. Садиба – Центральна Бойківщина, поч. 20 ст. (архіт.).

Складається з хати, стайні, кучі. Хата чолом повернута до вулиці, господарські будівлі розташовані у глибині відкритого двору. Огорожа – вертикальне плетіння смерековими гілками між латами.

297.2.1.3.1. Хата – с. Тухолька, Сколівський р-н, Львівська обл., 1909 (архіт.). Складається з малої хати, «чистої» хати, сіней, комори з входом із галереї (на чільній стіні). Рублена з брусів. Дах східчастий, критий солом’яними китицями. Конструкція даху традиційна для Бойківщини: крокви спираються на верхні вінці, додаткові крокви («прикізли») – на обв’язку, покладену на випуски верхніх поперечних вінців, що підтримуються різьбленими стовпчиками. Вхід на галерею арковий, оздоблений різьбленням. На верхньому одвірку хати – дата спорудження. Будівля характеризує особливість розвитку бойківського народного житла кін. 19 – поч. 20 ст. У хаті влаштовано виставку «Народне мистецтво Бойківщини 19 – поч. 20 ст.».