Віталій Отченашко

Житловий будинок, кін. 19 ст.

(архіт.).

Вул. Андріївська, 9.

На червоній лінії забудови вулиці. Зведений на місці попередньої двоповерхової будівлі як прибутковий будинок М. Бройде. Інші садибні споруди не збереглися. У 1970-х pp. проведено капітальний ремонт (первісне планування квартир та їхнє опорядження не збереглися). Колишнє приміщення крамниці на першому поверсі перебудовано. Чотириповерховий, з підвалом, цегляний, перекриття плоскі, планування секційне. Вестибюль і сходи зберегли первісне оздоблення. Композиція фасаду симетрична, підкреслена центральним розташуванням головного входу та еркером, увінчаним банею. В оздобленні головного фасаду використано прийоми й декоративні мотиви, близькі до зразків архітектури ренесансу.

Є характерним прикладом архітектурного вирішення багатоквартирного житлового будинку періоду еклектизму