Світлана Мала, Елла Піскова

Інститут електродинаміки, в якому працювали відомі вчені

(іст.).

Просп. Перемоги, 56.

Комплекс споруд складається з двох корпусів, побудованих у 1961 і 1983 рр. для інституту, що раніше розміщувався на вул. Гончара, 55-б. Заснований 1947 р. на базі електротехнічного відділу Інституту енергетики АН УРСР як Інститут електротехніки АН УРСР. З 1963 р. – Інститут електродинаміки АН УРСР (тепер НАН України).

У головному корпусі інституту, спорудженому 1961 на червоній лінії забудови вулиці (п’ятиповерховий, цегляний), працювали:

– у 1961 – 85 рр. – Мілях Олександр Миколайович (1906 – 85) – вчений у галузі електродинаміки, чл.-кор. АН УРСР (з 1964), заслужений діяч науки УРСР (з 1981). В інституті – з 1947 р. У 1959 – 73 рр. – директор, з 1973 р. – завідувач відділу інституту. Відзначений Державною премією УРСР (1975), премією ім. Г. Проскури АН УРСР (1983). Основні праці присвячено теорії складних електричних кіл і електродинамічних систем, методам дослідження, перетворення і стабілізації електромагнітних процесів. Працював на третьому поверсі.

– у 1961 – 86 рр. – Постников Іван Матвійович (1906 – 90) – вчений у галузі електротехніки, чл.-кор. АН УРСР (з 1967), заслужений діяч науки України (з 1982), В інституті з 1954 р., у 1963 – 86 рр. – завідувач відділу. Одночасно очолював кафедру Київського політехнічного інституту (з 1950). Відзначений Державними преміями УРСР (1977, 1990). Основні праці – з проблем теорії, проектування й експлуатації електричних машин. Працював у кімнаті № 252.

У цьому будинку також працювали: у 1973 р. – завідувачем відділу і науковим консультантом чл.-кор. АН УРСР Heстеренко Анатолій Дмитрович (1899 – 1975), у 1951 – 59 рр. – директор інституту, що містився на вул. О. Гончара, 55-б; у 1961 – 63 рр. – завідувачем лабораторії акад. АН УРСР, чл.-кор. АН СРСР. Хренов Костянтин Костянтинович (1894 – 1984), пізніше – в Інституті електрозварювання ім. Є. Патона АН УРСР.

Академія наук України: персональний склад. – К., 1993;

Інститут електродинаміки НАН України. – К., 1997;