Марина Виноградова

Житловий будинок, 1875 р.

(архіт.).

Вул. Борисоглібська, 5.

На червоній лінії забудови вулиці, на території садиби, яка з’явилася після пожежі Подолу 1811 р. і була надана київському купцю Д. Сидорацькому. 1818 р. «пустопорожнє дворове місце» було продане київським громадянам А. Мажному та його дружині, які передали його як посаг своїй дочці – дружині київського купця 3-і гільдії І. Охремовського. Він спорудив у садибі одноповерховий дерев’яний будинок. 1875 р. на його місці київським купцем 2-ї гільдії П. Масалітіним споруджено двоповерховий будинок з рисами пізнього класицизму, нижній поверх якого цегляний, верхній – дерев’яний, обкладений цеглою. 1898 р. з правого боку зроблено прибудову з проїздом на подвір’я у стилі, що повторює архітектуру основного об’єму. В результаті споруда заповнила всю ширину садиби на червоній лінії забудови вулиці. Будинок поділено міжповерховим карнизним поясом і завершено розкріпованим карнизом. Вікна з лучковими перемичками оздоблено лиштвами з замковими каменями. Наріжжя фасаду прикрашено рустом. У центрі – під’їзд, над ним – балкон, влаштований 1892 р. Планування секційно-анфіладне. Будинок є характерним прикладом забудови вулиць Києва 2-ї пол. 19 ст.

ДАКО, ф. 1542, оп. 1, спр. 335.