Микола Ходаківський

297.8.3.1. Житловий будинок – с. Білоусівка, Тульчинський р-н, Вінницька обл., 1953 (архіт., мист.).

Одноповерховий, на буто-бетонному фундаменті. Саманний, тинькований. Дах чотирисхилий, критий шифером. Для цього будинку, як і для регіону, характерне зовнішнє оздоблення стін технікою рельєфного штампа: на поверхню сирого тиньку у певній послідовності накладають штампи різної форми (листок, зірка, квітка тощо), натискують на них, внаслідок чого на стіні залишається рельєфний відбиток. Потім стіну фарбують у ніжно-блакитний колір. Світло, яке падає на стіну під різними кутами, створює додатковий декоративний ефект.

Складається з веранди, передпокою, вітальні, спальні, дитячої, кухні, ванної. Опалюється піччю та грубою. Піч оздоблена народним малюванням, виконаним майстром Ф. Демишканом.

Експонуються меблі Вінницької меблевої фабрики, плетені меблі Козятинського ліспромгоспу; килими та вишиті тканини Клембівської фабрики художніх виробів «Жіноча праця» і художнього об’єднання «Вінничанка»; керамічні вази гончара К. Білодіда.