Микола Ходаківський

297.8.1.4. Садиба – с. Іспас, Вижницький р-н, Чернівецька обл., 1975 (архіт.).

Складається з житлового будинку та господарських будівель (комора, пташник, гараж, криниця). Житловий будинок чоловим фасадом звернений у бік вулиці. Курдонер перед будинком утворює «чистий» двір.

За будинком, у глибині ділянки, розташоване господарське подвір’я з окремим виїздом на вулицю.

297.8.1.4.1. Житловий будинок – с. Іспас, Вижницький р-н, Чернівецька обл., 1975 (архіт.).

Одноповерховий з мансардою, на буто-бетонному фундаменті. Цегляний, тинькований «під шубу». Цоколь облицьовано червоним пісковиком. Дах двосхилий, критий червоною черепицею.

Складається з веранди, вітальні, спальні, дитячої, кухні-їдальні. З передпокою дерев’яні сходи ведуть на мансарду до кімнати відпочинку та просторого горища. З кухні є вихід на господарське подвір’я. У будинку три груби, облицьовані кахлями місцевого виробництва.

Екстер’єру будинку надають декоративності й експресивності контрасні й водночас гармонійні колористичні сполучення: стіни темно-зеленого кольору з жовто-вохристою смугою посередині об’єднують ряд вікон і різьблену веранду. Завдяки стриманості, лаконічності форм і ліній споруда сприймається монументальною.

В кімнатах експонуються меблі Чернівецької меблевої фабрики; килими й доріжки Хотинської фабрики килимових виробів.