Микола Ходаківський

297.8.5.4. Садиба – с. Кагамлик, Глобинський р-н, Полтавська обл., 1975 (архіт.).

Складається з житлового будинку з мансардою, криниці та господарського блока, в якому під одним дахом розміщено гараж, гончарну майстерню, літню кухню. Територіально відокремлено приміщення для худоби.

Господарський блок має автономний виїзд з подвір’я. Всі будівлі з червоної цегли, нетиньковані.

Репрезентує розвинений тип індивідуального селянського господарства Полтавщини 1970-х рр.

297.8.5.4.1. Житловий будинок – с. Кагамлик, Глобинський р-н, Полтавська обл., 1975 (архіт.).

Одноповерховий з мансардою, на бетонному фундаменті. Цегляний. Дах двосхилий, критий черепицею. Декорований рустованими пілястрами, підвіконними візерунками, «кониками» на піддашші.

Складається з чотирьох ізольованих кімнат. На першому поверсі – веранда, передпокій, до якого виходять вітальня, спальня, дитяча, ванна та санвузол. Вітальня сполучається зі спальнею. З передпокою дерев’яні сходи ведуть на мансардний поверх до просторої кімнати з лоджією і спальні з балконом. З кухні є окремий вихід на господарське подвір’я.

Експонуються меблі місцевого виробництва, килими Решетилівської фабрики художніх виробів за ескізами майстрів Н. Бабенко, В. Жука, Л. Товстухи, різьблення по дереву за ескізами самодіяльного художника В. Фурмана, опішнянська кераміка заводу художніх виробів «Художній керамік».