Сергій Верговський

297.6.3.3. Садиба – Володимиреччина, 19 ст. (архіт.).

Експозиційно не завершена. Має складатися з невідтвореного підварка (господарське подвір’я) і довгої хати (експонується). Традиція зведення підварків збереглася як релікт з системою дворів та подвір’їв великої неподільної патріархальної родини-дворища за часів Литовської держави.

297.6.3.3.1. Хата – с. Мульчиці, Володимирецький р-н, Рівненська обл., поч. 19 ст. (архіт.).

Складається з хати, сіней, покліту, кліті і невідтвореного свининця. Хата й покліт рублені з соснового кругляка, в’язаного пласкими драчками й круглими верхніми врубками. Стіни сіней і кліті з соснового брусся та плах, взакидку по шулах.

Стелі хати й покліту дощані, утеплені піском. Дах суцільний, на кроквах, критий соломою парками. Щит критий окремо від схилів даху, по невеликих кроквах і латах парками. Вікна різні: над полом – подвійне, волокове; передпічне – без волока і зі скляними шибками; покутнє – волокове, застільне – з оригінальними лутками й рамою на чотири шибки. Двері з колотих дощок на шпугах і кованих завісах.

Піч курна, глинобитна на дерев’яних полозах з дощаним подом. Стіни немащені й небілені. Біля печі піл, перед ним, на жердці, колиска з рамою, зашитою у мішок. Вздовж чолової та причілкової стін лави. На стінах – кілки для снування основи, у стелі – лучник з мішковини, натягнутої на обруч і обмащеної глиною. Для спалювання лучини до нього підвішують «залізо» – ковані гратки. На покуті замість стола встановлено навиті кросна на дві підніжки, для виготовлення простого полотна.

Експонуються традиційні тканини і полотняний одяг, характерний для регіону.