Микола Ходаківський

297.8.5.2. Житловий будинок – с. Ольховчик, Шахтарський р-н, Донецька обл., 1959 (архіт.). Тепер с. Ольховчик у межах м. Шахтарська.

Одноповерховий, на буто-бетонному фундаменті. Вимурований з каменю-пісковику, тинькований. Дах чотирисхилий, критий шифером. Виразного архітектурного вигляду будинку надають блакитні традиційні віконниці та пілястри з геометричним орнаментом на тлі білої стіни й чорного фарбованого цоколя.

Складається з веранди, вітальні, спальні, дитячої, кухні-їдальні, літньої кухні, санвузла. Особливістю планування є те, що літня кухня прибудована до зимової, що дає змогу зберігати прохолоду в будинку влітку. В інтер’єрі кімнат – графічні роботи В. Шенделя, ліногравюри Ю. Голенкова і В. Семисенка, фіранки оздоблено рослинним орнаментом майстринею В. Федоровою.

Експонуються меблі Артемівської та Костянтинівської меблевих фабрик; килими Донецької фабрики художніх виробів; посуд Дружківського фарфорового заводу та кришталь Жданівського металургійного заводу.