Микола Ходаківський

297.8.3.3. Садиба – с. Устя, Кам’янець-Подільський р-н, Хмельницька обл., 1976 (архіт.).

Складається з житлового будинку, літньої кухні, гаража та хліва під одним дахом, криниці. Житловий будинок від вулиці відокремлює невеликий квітник, поряд криниця. Господарські будівлі розташовані за будинком на подвір’ї з окремим виїздом на вулицю. Огорожа дерев’яна. Рельєфне тинькування стін усіх споруд з блакитним пофарбуванням, декоративне об’ємно-пластичне вирішення оголовків димарів, водовідводів, дашків визначають загальний колорит садиби.

297.8.3.3.1. Житловий будинок – с. Устя, Кам’янець-Подільський р-н, Хмельницька обл., 1976 (архіт.).

Одноповерховий, на буто-бетонному фундаменті. Цегляний, тинькований. Дах чотирисхилий, критий шифером. Зовні стіни опоряджено рельєфним штампом з пофарбуванням у традиційний блакитний колір. Навіси, димар і ринви оздоблено мережкою з жерсті, що надає будинку архітектурно-художньої виразності.

Складається з веранди, передпокою, вітальні, спальні, дитячої, кухні-їдальні, комірчини, санвузла. Всі приміщення згруповані навколо передпокою.

У кімнатах експонуються меблі Хмельницької меблевої фабрики, Шепетівського деревообробного комбінату, килими й тканини Староушицького комбінату, витинанки майстрині Л. Мазур, кераміка майстрині О. Пиріжок, оригінальні розписи народного умільця О. Пажимського, роботи по дереву М. Мельничука, посуд Полонського виробничого об’єднання «Фарфор».