Володимир Хромченков

Житловий будинок, 1910-і pp.

(архіт.).

Пров. Чеховський, 11.

На червоній лінії забудови вулиці, на розі Чеховського пров. та скверу на вул. Воровського. Споруджений як прибутковий у стилі неокласицизму. Відзначається своєрідним використанням ордера у вигляді розташованих у верхній частині фасаду портиків та скульптурним декором.

П’ятиповерховий, цегляний, з підвалом та проїздом, ускладненого П-подібного плану, двосекційний (дві квартири на поверсі), з парадними та допоміжними сходами і ліфтами. Вуличні фасади пофарбовано, деталі тиньковано. Довгий фасад з боку провулка має симетричну композицію. Його центральну частину виділено балконами, фланкованими спареними напівколонами іонічного ордера, що об’єднують вікна третього і четвертого поверхів; завершено трикутним фронтоном з напівциркульним класицистичним прорізом. Бічні осі підкреслено гранчастими еркерами, які охоплюють третій – п’ятий поверхи, та розміщеними під ними двоколонними портиками входів іонічного ордера. Фасад з боку вул. Воровського вирішено аналогічно. Загальна виразність силуету досягається за рахунок приміщень горища, що здіймаються над еркерами. Архітектурний декор виконано у цеглі, орнаментальні вставки – у техніці відливання. Під деякими вікнами четвертого поверху збереглися рельєфи на класичну тематику. В інтер’єрах залишилася незначна кількість первісних деталей оздоблення: на тримаріпових сходах – металева огорожа гарного рисунка, падуги, карнизи і тяги в окремих приміщеннях.