Пам’ятник О. С. Пушкіну (№ 37)

Галина Скляренко

400. Пам’ятник Пушкіну О. С., 1937, 1959 (мист.).

Вул. Чорновола, 37. У дворі гімназії № 153 ім. О. Пушкіна.

Відлитий 1937 на заводі ім. Комінтерну у Харкові до 100-річчя від дня смерті поета, встановлений у Києві 1959.

Автор – ск. Л. Блох. Вис. погруддя – 0,55 м, постаменту – 2,0 м.

Пушкін Олександр Сергійович (1799–1837) – поет, фундатор нової російської літератури. Відвідав Київ 1821, де зустрічався з майбутніми декабристами, написав вірші «Морський берег», «Муза». Ім’ям О. Пушкіна названо вулицю і парк у Києві.

Чавунне погруддя поета встановлено на постаменті, облицьованому полірованими плитами з темно-зеленого каменю. Стримані форми пластики відзначаються класичною завершеністю, переконливо передають портретні риси поета. У лівій нижній частині погруддя на металевій таблиці вигравірувано присвятний напис. Праворуч на зрізі погруддя і тильному боці – анотаційні написи.

Історія українського мистецтва. – К., 1967. – Т. 5.

Мінкульт позбавив охоронного статусу два пам’ятники Пушкіну у Києві (11.05.2023 р.)