Пам’ятний знак «Повернення Архипенка»

Галина Скляренко

352. Пам’ятний знак «Повернення Архипенка», 1997 (мист.).

Вул. Пушкінська, 42/4. На внутрішньому подвір’ї будинку фірми «Київ–Донбас», коштом якої виконано пам’ятний знак, на розі вулиць Пушкінської і Л. Толстого.

Автори – ск. А. Валієв, арх. В. Жежерін. Розміри: скульптура – 3,5 × 2,1 × 1,1 м, постаменту – 0,9 м.

Архипенко Олександр Порфирович (1887–1964) – скульптор, живописець, графік, один із основоположників модернізму в мистецтві, зокрема кубізму в скульптурі. Народився у Києві, 1902–05 навчався у Київському художньому училищі. Більшу частину життя прожив у Франції та США.

Композиція з полірованої бронзи на гранітному постаменті стилізована в дусі скульптур митця. На круглій пластичній формі, що спирається на п’єдестал невисокою тонкою консоллю, поміщено витончену постать жінки, яка сидить. На п’єдесталі металева пластина з анотаційним написом.

Композиція фронтальна, розрахована на огляд з близької відстані, вдало вписана в архітектурне середовище. Встановлена біля цегляної стіни складна скульптурно-просторова форма з гладенькими поверхнями та динамічним силуетом є художнім центром архітектурного простору.

Титаренко А. Возвращение Архипенко или порыв в будущее // Art Line. – 1997. – № 10–11.