Елла Піскова, Лариса Федорова

Інститут екогігієни і токсикології ім. Л. Медведя, в якому працювали відомі вчені

(іст.).

Вул. Героїв оборони, 6.

Комплекс споруд складається з двох корпусів, побудованих для інституту в 1969 – 70 рр. Заклад заснований в 1964 р. як Всесоюзний науково-дослідний інститут гігієни і токсикології пестицидів, полімерних і пластичних мас МОЗ СРСР. З 1991 р. – у підпорядкуванні МОЗ України, з 1994 р. – Інститут здоров’я ім. Л. Медведя, з 1997 р. – Інститут екогігієни і токсикології ім. Л. Медведя МОЗ України. У головному корпусі, спорудженому 1970 р. торцем до червоної лінії забудови вулиці (чотириповерховий, панельний, облицьований керамічною плиткою), працювали:

– у 1970 – 96 рр. – Каган Юрій Соломонович (1924 – 96) – вчений у галузі токсикології, чл.-кор. АН України (з 1991). У 1964 – 96 рр. – завідувач відділу загальної токсикології. Наукові праці присвячено токсикології фосфорорганічних сполук, гігієнічній та токсикологічній класифікації пестицидів. Працював у кімнаті № 204.

– у 1970 – 82 рр. – Медведь Лев Іванович (1905 – 82) – учений-гігієніст, акад. АМН СРСР (з 1969) і Міжнародної академії з охорони навколишнього середовища (з 1973), заслужений діяч науки УРСР (з 1965). Організатор і перший директор інституту (1964 – 82). Одночасно у 1970 – 82 рр. – експерт Всесвітньої організації охорони здоров’я, один із засновників і почесний президент Міжнародної асоціації сільської медицини (з 1969), голова Наукового товариства гігієністів УРСР. Наукова спадщина ученого охоплює питання санітарного законодавства з гігієни праці в сільськогосподарському виробництві; організації попереджувального санітарного нагляду; профілактики порушень здоров’я людей під час роботи з пестицидами; гігієнічної класифікації та добору засобів захисту рослин, полімерних матеріалів, що використовуються в різних галузях народного господарства; охорони навколишнього середовища тощо. Засновник нового розділу медицини – гігієни застосування пестицидів. Працював у кімнаті № 21.

В 1985 р. на фасаді будинку на пошанування Л. Медведя встановлено бронзову меморіальну дошку у вигляді розгорнутої книжки з барельєфним портретом ученого (ск. В. Міненко, арх. В. Лапшов).

Академія наук України: персональний склад-К., 1993;

Бурый В. С., Спыну Е. М. Лев Иванович Медведь // Гигиена и санитария. – 1985. – № 10;

Всесоюзный научно-исследовательский институт гигиены и токсикологии пестицидов, полимеров и пластических масс Минздрава СССР. – К., 1985;

Павлов А. В., Качан Ю. С. Роль академика Л. И. Медведя в развитии сельскохозяйственной токсикологии // Гигиена применения, токсикология пестицидов и полимерных материалов: Сб. науч. трудов. – К., 1963. – Вып. 13.