Михайло Кальницький

Лікарня Бабушкіних І. Б. та В. В., 1911 – 12 рр.

(архіт.).

Вул. Тверська, 7.

Окремо розташована споруда, з відступом від червоної лінії забудови вулиці. Збудована на міській околиці на замовлення київського цукровара і філантропа, купця 1-ї гільдії І. Бабушкіна (проект техніка-будівельника М. Клуга) для хірургічної лікарні з поліклінічним відділенням. Лікарні присвоєно ім’я І. Бабушкіна та його дружини В. Бабушкіної.

Будівля цегляна, в плані складна, різноповерхова. Вирішена в модернізованих формах історичної архітектури. Виділяються два функціональних об’єми, розділені невеликим курдонером. Один з них, триповерховий, з підвалом, у плані має криволінійні окреслення і нагадує середньовічний замок (первісним проектом передбачалося вежоподібне завершення). Другий об’єм – двоповерховий, з підвалом; головний вхід виділено триповерховою розкріповкою, що завершується трикутним фронтоном, і оформлено напівколонами тосканського ордера. Характерною особливістю будівлі є застосування різних форм вікон (прямокутних, напівциркульних, лучкових), чергування невеликих прорізів і значних засклених поверхонь. У зв’язку з перепадом позначок підвал з тильного боку будівлі перетворюється на цокольний поверх.

Будинок – яскравий приклад раціонального архітектурного вирішення, об’ємно-просторова композиція в якому диктується функціональною доцільністю.

За радянського часу тут містилися різні медичні установи; тепер пологовий будинок лікарні Південно-Західної залізниці.

ДАКО, ф. 1, оп. 248, спр. 61;

Киевская мысль (иллюстрированное приложение). – 1912. – № 53.