Михайло Кальницький

Житловий будинок 1900 р., в якому проживав Любомирський Г. Л.

(архіт., іст.).

Вул. Архітектора Городецького, 10/1.

На розі вулиць Архітектора Городецького та Заньковецької на червоних лініях забудови, з ухилом вздовж обох вулиць. Зведений як прибутковий на замовлення купчихи М.Поштар за проектом арх.М.Яскевича.

У вересні 1941 р. постраждав від пожежі. Згодом відбудований у первісному вигляді. Планування змінено. В тилу над частиною об’єму надбудовано мансарду.

Пягиповерховий цегляний у плані близький до У-подібного, трисекційний, перший поверх призначався під торговельні заклади.

Наріжну частину об’єму акцентовано розкріповкою, чітким ритмом віконних прорізів та спареними тричвертєвими колонами на рівні третього – четвертого поверхів, завершено парапетом. Фасади з боку кожної вулиці мають вертикальні акценти фланковані одинарними тричвертєвими колонами та завершені оригінальними аркатурними аттиками з орнаментом. В оздобленні застосовано елементи мавританського стилю характерні підковоподібні арочки віконних прорізів третього і п’ятого поверхів, що спираються на тричвертєві колонки, квіткоподібні капітелі колон, вставки-арабески на рівні п’ятого поверху. Фасади оброблено смугастим рустом. Карниз спирається на фігурні кронштейни, у фризі вміщено орнаментні вставки. Збереглися художні металеві огорожі балконів.

На поч.1900-х рр. у квартирі № 22 мешкав Любомирський Григорій Львович (1865 – 1937) – музикознавець, композитор, педагог. У цей час входив до числа дійсних членів Київського літературно-артистичного товариства викладав у Музично-драматичній школі М. Лисенка (з 1904). Проживав також на вул. Ярославів Вал, 24 пізніше – на вул. Великій Житомирській 8-а. У дорадянський час у будинку містилося жіноче комерційне училище О. Плетньової. Нині основна частина будинку використовується за первісним призначенням. На першому поверсі – Українська федерація кікбоксингу.

Киевлянин. – 1900. – 23 июля. – № 202;

Список правления, комиссий и действительных членов с указанием их адресов: Киевское Литературно-артистическое общество. – К., 1902;

Мистецтво України: Біогр. довідник. – К., 1997.