Лариса Гаврилюк

Будинок поч. 20 ст., в якому проживав Філіпенко А. Д.

(іст.).

Вул. Станіславського, 3.

На червоній лінії пл. І. Франка, бічні крила – на вулицях Архітектора Городецького і Станіславського.

П’ятиповерховий (з боку вул. Архітектора Городецького – шестиповерховий) житловий будинок, з напівпідвалом, цегляний, тинькований, прикрашений декоративним ліпним орнаментом.

В 1977 – 83 рр. тут жив Філіпенко Аркадій Дмитрович (1912 – 83) – ксмпозитор, народний артист УРСР (з 1969). Автор симфонічних, хорових і камерно-інструментальних творів, пісень, музики до вистав і кінофільмів, творів для дітей. У цей час обирався секретарем, членом правління Спілки композиторів СРСР, заступником голови правління Спілки композиторів України, був президентом музичної секції Українського товариства дружби і культурних зв’язків із зарубіжними країнами.

Сім’я А. Філіпенка займала трикімнатну квартиру № 44 на третьому поверсі. Збережено меморіальний кабінет композитора, його рояль. Тепер у квартирі проживає родина митця.

В 1988 р. на фасаді будинку з боку пл. І. Франка встановлено бронзову меморіальну дошку з барельєфним портретом композитора та двома нотними рядками його пісні «Славлю мою Вітчизну» (ск. М. Алексєєнко, арх. Г. Кислий).

Аркадий Филипенко: Статьи и воспоминания. – М., 1988;

Михайлов М. Аркадій Філіпенко. – К., 1973.