Станіслав Смолінський

297.2.3.1. Гражда – смт Верховина, Верховинський р-н, Івано-Франківська обл., 19 ст. (архіт.). Тип замкнутого двору. Складається з хати на дві половини з коморами, оточеної низькими прибудовами – хлівами, і двох дворів: «чистого» та господарського. На «чистому» дворі – дві комори й «пивниця» (погріб), на господарському – хліви й навіси для сільськогосподарського реманенту. Всі будівлі з’єднано стінами з дахами, навісами. Двір викладено великими кам’яними плитами. Споруді властива висока майстерність теслярського виконання.

У хаті експонуються кращі зразки гуцульського мистецтва: різьблені столи, скрині, мисники, барвисті верети, ліжники, вишукано оздоблений одяг. У господарських будівлях – знаряддя праці, побутові речі (діжки, коновки тощо).

Гражда – типовий зразок народного будівництва високогірних районів Гуцульщини.