1967 р. Історія українського мистецтва

Такими самими рисами відзначається й велика кам’яна ікона-барельєф св. Юрія XIV – XV століття з Маріуполя [Мариуполь и его окрестности. Мариуполь, 1892, стор. 123 – 127; рис. після 127 стор.], що іконографічно повторює найдавніші композиції.

Юрій стоїть, спираючись однією рукою на щит, а другою – на спис, обабіч нього зображено по шість житійних сцен. У моделюванні центральної постаті майстер майже зовсім позбувся умовної манери, характерної для різьблення на дереві (с. 112 – 113). [Здається, це про дерев’яну рельєфну ікону]

Цікавим твором є вирізьблене з дерева розп’яття (Державний музей українського образотворчого мистецтва УРСР). Майстер, який виконував його, ще цілком перебував у полоні стародавніх прийомів умовного різьблення, і кучері, що звисають з чола, бороду й торс передав схематично, прорізаними паралельними рівчачками. Однак і тут є деякі елементи, що свідчать про прагнення надати обличчю та ногам певної об’ємності. Очевидно, в цій своєрідності й полягає велика сила виразу цієї постаті (с. 114).

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2.