Віра Черна

Гуртожиток будівельного технікуму, 1952 р.

(архіт.).

Вул. Мельникова, 31.

Окремий будинок в глибині кварталу, межує з ділянкою школи 1930-х рр., за розмірами узгоджується з навколишньою забудовою. Споруджений за проектом арх. А. Добровольського.

П’ятиповерховий, цегляний, у плані Г-подібний. Планування поверхів коридорного типу з двобічним розташуванням приміщень. На першому поверсі – приміщення громадського призначення. Прийнято конструктивну систему поздовжніх несучих стін, сумісну із стойково-балковою. Дах чотирисхилий, покритий шифером. У вирішенні головного фасаду важливим моментом є об’єднані по вертикалі еркери другого і третього поверхів. Вхід розміщено асиметрично, його вісь зафіксовано трикутним щипцем, прикрашеним ошатним декоративним орнаментом. Перший поверх, включаючи аркові перемички вікон і портал входу, облицьовано бетонними блоками, обробленими під рваний камінь темно-сірого кольору. Один із торців будинку вирішено у вигляді відкритих терас, що проходять по третьому, четвертому і п’ятому поверхах. Художню виразність будинку доповнюють ошатний вінцевий карниз на кронштейнах, орнаментовані розетки над вікнами п’ятого поверху, декоративне оформлення лоджій.

Будинок є характерним зразком радянської архітектури 1950-х pp. Нині перебуває на реконструкції з надбудовою мансардного поверху.

Мф ДержНДІТІАМ, фотоархів, № І- 15064.