Марія Гончаренко

Житловий будинок, 1930-і pp.

(архіт.).

Вул. Інститутська, 22/7.

Займає квартал між вулицями Шовковичною та Липською. За розмірами узгоджується з будинками, що формують прилеглі вулиці.

П’ятиповерховий, цегляний, зі складною конфігурацією плану. Складається з 10 секцій, згрупованих у сім житлових блоків чотирьох типів. Запроектовано одно-, дво-, три- і п’ятикімнатні квартири. Прийнято конструктивну систему поздовжніх несучих стін. При чіткій загальній симетричності планувального вирішення автор, зважаючи на умови інсоляції, запроектував крила ідентично, але не дзеркально, внаслідок чого фасади вирішено по-різному. Чолові фасади тиньковані. Їхнім основним архітектурним мотивом є поєднання горизонтальних тяг та обрамлення вікон по периметру. Композиція фасаду з боку вул. Інститутської симетрична відносно головної осі, два неглибоких курдонери поділяють його на п’ять самостійних частин. Пластичним акцентом є центральний ризаліт, фасад якого збагачується заокругленими наріжними вікнами, масивним еркером незначного виступу. -Для всіх архітектурних елементи характерна дещо заважка вишуканість. Композиційне вирішення фасадів грунтується на симетрії щодо своєї центральної осі.

Композиція в цілому, а також стилістика архітектурних деталей та елементів свідчать про розвиток автором творчого методу конструктивізму.