Михайло Кальницький, Тетяна Слюдикова

Житловий будинок 19 ст., в якому проживали Крутень Є. М., Ніколаєви В. М. і Л. В., містився склад видань соціал-демократичної газети «Искра»

(іст.).

Вул. Інститутська, 11-а.

На червоній лінії забудови вулиці. Належав купцю 1-ї гільдії В. Гальперіну. Чотириповерховий, цегляний, з підвалом (четвертий поверх надбудовано у радянський час).

У 1890-х – 1901 pp. тут мешкав до вступу в Київський кадетський корпус Крутень Євграф Миколайович (1890 – 1917) – військовий льотчик, учень П. Нестерова. Теоретичні праці та бойова практика Є. Крутеня започаткували основні напрями в розвитку винищувальної авіації того часу. Учасник 1-ї світової війни. Загинув під час повернення з бойового завдання.

У цьому будинку в 1888 – 89 рр. проживав Ніколаєв Володимир Миколайович (1847 – 1911) – архітектор, автор проектів будинків Купецького зібрання (тепер Національна філармонія), трапезної Києво-Печерської лаври, колишнього приватного особняка (тепер Будинок письменників), забудови Покровського монастиря, п’єдесталу пам’ятника Б. Хмельницькому та інших об’єктів. Проживав у цьому будинку і почав навчатися музиці син В. Ніколаєва – Ніколаєв Леонід Володимирович (1878 – 1942) – піаніст, композитор і музичний педагог, фундатор фортепіанної «ніколаєвської школи» у Петербурзі, учнями якої були композитор Д. Шостакович, піаністи П. Серебряков, В. Софроницький, М. Юдіна та ін.

У цьому будинку в квартирі родини Гальперіних, що займала 12 кімнат, на першому поверсі розміщувався склад видань газети «Искра». Квартиру для цієї мети було надано дітьми господаря – студентами Київського університету С. і М. Гальперіними, членами однієї з груп сприяння газеті «Искра». До складу групи входили В. Крохмаль, Г. Окулова, С. Афанасьева, О. Петренко. З нею активно співробітничали місцеві соціал-демократи В. Бобровський, І. Любимцев, В. Сапежко та ін. Цією адресою скористалися в 1903 р. члени оргкомітету зі скликання II з’їзду РСДРП для зберігання частини тиражу 41 і 43 чисел газети «Искра». Після розгрому поліцією Уманської друкарні, де цю продукцію передруковано, в Києві проведено обшуки. У квартирі Гальперіних знайдено 670 примірників 43-го числа газети, прокламації та інші нелегальні видання.

ДАК, ф. 108, оп. 93, спр. 804; ф. 176, оп. 1, спр. 152;

РД1А, ф. 789, оп. 11, спр. 98;