Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Пімсти смерть великих лицарів

Богдан Хмельницький

?

2003 р. Звід пам’яток Києва

Олена Годованюк

309. Особняк, поч. 20 ст. (архіт.).

Вул. І. Федорова, 26. На розі з вул. Боженка, з відступом від червоних ліній забудови.

Первісно будинок оточував сад, частина якого збереглася. Візуально сприймався з різних боків, що викликало відповідне вирішення кожного з фасадів.

Двоповерховий, цегляний, тинькований (цоколь – з гранітних блоків), у плані прямокутний. Дах вальмовий.

Зведений у формах модерну. Симетрична композиція головного фасаду, зверненого на вул. І. Федорова, грунтується на семи віконних осях. Друга та шоста з них підкреслені невеликими ризалітами, завершеними прямокутними парапетами. Входи до будинку фланковані пілонами, над ними – строєні вікна. Центральна частина фасаду – чотириосьова на першому поверсі, триосьова – на другому, з виходом на напівкруглий у плані балкон.

Дворовий фасад тридільний, центральну п’ятиосьову частину виділено невеликим ризалітом. У центрі торцевих фасадів розміщені строєні вікна (на другому поверсі – з виходом на балкон). В оздобленні фасадів застосовано бетон, який поширився в будівництві на поч. 20 ст. (вставки з вертикальними заглибленнями під вікнами другого поверху, вставки над вікнами, декоративні елементи у простінках другого поверху головного фасаду). Найцікавішими є дві вставки під карнизом на наріжжях головного фасаду, прикрашені стилізованим рослинним модерністичним орнаментом. Елементами цього ж стилю доповнено грати балконів.

Внутрішнє планування зазнало значних змін. Імовірно, спочатку на першому та другому поверхах була лише одна багатокімнатна квартира з усіма вигодами та з чорними сходами біля кухні, які виходили на подвір’я.

Будинок відзначається гармонійними пропорціями та стриманістю оздоблення.

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 2003 р., т. 2 (Київ), с. 828 – 829.